حتما افراد زیادی را می شناسید که همواره خود را با دیگران مقایسه می کنند. از دیدن آنها چه حسی به شما دست می دهد؟ بی تردید معاشرت با افرادی که برای ارزیابی خود مدام به دیگران استناد می کنند، چندان خوشایند نیست و گذراندن اوقات با این افراد ملال انگیز است.

Image result for ‫ارزش یابی‬‎
 

وصف این افراد آسان است. می توانید آنها را در مرکز دایره ای تصور کنید که دیگران ، همان ” دیگرانی ” که برایشان خیلی مهم اند، گرداگردش جمع شده اند و فردی که در مرکز دایره قرار دارد خود را با تک تک افراد پیرامون خود مقایسه می کند، آن هم مقایسه ای غیر منصفانه. یعنی نقاط ضعف خود را بزرگ نمایی می کند و در مقابل نقاط قوت دیگران قرار می دهد. بعبارت دیگر، کمبودها، نقایص، کاستی ها، شکست ها و تجارب تلخ خود را به یاد می آورد و بزرگ نمایی می کند و بر این اعتقاد است که این مسائل و مشکلات خاص اوست و دیگران هرگز با این مشکلات رو به رو نمی شوند و اگر هم مشکلات دیگران را بشنوند به این شدت فرض نمی کنند.

ادامه مطلب :

 این گونه مقایسه ها در نهایت به اعتماد به نفس فرد آسیب می رساند. در نتیجه فرد احساس خوبی نسبت به خود نخواهد داشت و شاید حتی خود را به سبب ضعف ها و شکست ها سرزنش کند و نسبت به دیگران احساس حسادت و نفرت پیدا کند.

حتما از خود می پرسید: چگونه می توان به این افراد کمک کرد. یکی از راه ها این است که به او کمک کنیم تا بجای ((ارزیابی دایره ای)) به ((ارزیابی خطی)) روی بیاورد. بعبارت دیگر، تصور کند که در نقطه ای از یک خط مستقیم ایستاده که بخشی از آن به گذشته و بخش دیگر به آینده مربوط است. آنگاه سعی کند خود را با دو سال قبل، پنج سال قبل، ده سال قبل و سالها پیش مقایسه کند.

برای مثال از خود بپرسد:

- از دو سال پیش تاکنون چه فرقی کرده ام؟ چه چیز هایی بدست آورده ام؟ چه چیز هایی از دست داده ام؟

- از پنج سال پیش تاکنون چه فرقی کرده ام؟ چه چیز هایی بدست آورده ام؟ چه چیز هایی از دست داده ام؟

- به همین ترتیب می تواند این پرسش ها را تا هر زمان که خواست ادامه دهد.

درارزیابی خطی فرد به جای اینکه خود را با دیگران مقایسه کند، وضع فعلی خود را با گذشته مقایسه می کند و می تواند با تماشای رد زمان در تابلوی زندگی خود به این نتیجه برسد که در طول سال ها دستاورد بسیاری داشته است.به این ترتیب فرد دیگر خود را شکست خورده و ناموفق نمی داند

 

بی تردید، این نوع ارزیابی به احساس بهتری منجر خواهد شد، به این ترتیب فرد دیگر خود را شکست خورده و ناموفق نمی داند. به عبارت دیگر به جای اینکه خود را با دیگران مقایسه کند، وضع فعلی خود را با گذشته مقایسه می کند و می تواند با تماشای رد زمان در تابلوی زندگی خود به این نتیجه برسد که در طول سال ها دستاورد بسیاری داشته است. از دیگر نکات مثبت ارزیابی خطی این است که اگر فرد متوجه شد با گذشت سال ها ، روند رو به رشدی نداشته است، دلایل آن را بررسی کند و بکوشد اهداف و برنامه های زندگی خود را تغییر دهد. برای مثال، اگر ارزیابی خطی به او نشان داده که در دو سال اخیر پیشرفتی نداشته است، باید سعی کند با بررسی دلایل آن ، عوامل بازدارنده را شناسایی و بر آنها غلبه کند و اگر خود به تنهایی توانایی این کار را ندارد،از متخصص مشاور کمک بگیرد.

 

منبع: تبیان

 

موضوعات: آسیب های اجتماعی  لینک ثابت



[دوشنبه 1396-01-28] [ 06:48:00 ب.ظ ]